Samen op zoek naar passende oplossingen
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u wijkverpleging wilt aanvragen.
Misschien heeft u last van uw gezondheid. Gaat thuis alles niet meer zo soepel of lukt de persoonlijke verzorging niet goed meer. Na uw aanvraag komt de wijkverpleegkundige bij u thuis. Eerst om met u te praten. En samen te zoeken naar passende oplossingen. Een wijkverpleegkundig adviesgesprek noemen we dat.
Samenredzaam
Tijdens het wijkverpleegkundige adviesgesprek kijken we breder dan alleen naar zorg. Er zijn ook andere mogelijkheden om u bij uw hulpvraag te ondersteunen. De wijkverpleegkundige bespreekt met u hoe uw thuissituatie is. Kunnen buren, familie of vrienden helpen? En wat kunnen technologische snufjes voor u doen? Als dat geen oplossing biedt voor uw hulpvraag, kan de inzet van wijkverpleging het antwoord zijn. Op deze manier ondersteunen wij u bij het zo lang mogelijk zo zelfstandig mogelijk uw leven kunnen leiden.
Beter beeld
Tijdens het wijkverpleegkundig adviesgesprek krijgt de wijkverpleegkundige een beter beeld van u en de aanvraag die u heeft gedaan. Het kan fijn zijn als iemand uit uw familie- of vriendenkring aanwezig is tijdens het gesprek. Wanneer u last heeft van geheugenproblemen is het noodzakelijk dat een naaste bij het gesprek aanwezig is.
Verschillende mogelijkheden
De wijkverpleegkundige die met u het gesprek voert, laat verschillende mogelijkheden zien voor het inschakelen van de juiste hulp voor uw vraag. U krijgt adviezen waarmee u, samen met uw naasten, verder kunt. Ook wijst de wijkverpleegkundige de weg naar het inhuren of aanschaffen van (technologische) hulpmiddelen. Als daarmee uw hulpvraag onvoldoende beantwoord wordt, schakelt de wijkverpleegkundige professionele zorg in.
Kosten
Het wijkverpleegkundig adviesgesprek kost geld. Die kosten worden vergoed door de zorgverzekeraar. U hoeft zelf niets te betalen. Als u wijkverpleegkundige zorg nodig heeft, wordt deze vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Zonder eigen bijdrage.
Eigen bijdrage
Dat is anders als u een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) heeft. Bijvoorbeeld omdat u op de wachtlijst staat voor een woonzorgcentrum. Ook dan kunt u wijkverpleging krijgen. In dat geval worden de kosten voor de wijkverpleging vergoed vanuit de Wlz. U betaalt dan wel een eigen bijdrage. De hoogte van deze bijdrage hangt af van uw inkomen.
Meer informatie hierover leest u op
Direct wijkverpleging aanvragen?
Dat doet u hier
Als u zelf een wijkverpleegkundig adviesgesprek wilt inplannen, kunt u dat vermelden in de reden waarom u zorg aanvraagt. Het is belangrijk dat u vermeldt waarom u dit gesprek wilt.
Onze folder over het wijkverpleegkundig adviesgesprek vindt u hier.
CONTACT
Heeft u vragen of opmerkingen? Via onderstaand mailadres kunt u eenvoudig contact met ons opnemen.